26024622
919530
Meluşa Dergisi Sayı 1
Meluşa Dergisi Sayı 1
4.95

Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bülteninden)







Melüşa Ôykü"den İlk Merhaba ..



Kıbrıs'ın Mesarya ovasındaki sınır köylerinden Melüşa, dergimize yalnızca adını vermiyor, kültürü ve görüntüsü ile öykücülüğümüze de esin oluyor.



Melüşa Öykü dergisinde, "KURŞUN KALEM EDEBİYAT DERGİSİ" facebook sayfamızda, Melüşa köyünden yayımlayacağımız fotoğraflardan esinlenerek yazılan; kurmaca, yaratıcı öykülere yer vereceğiz. Dergi belki de Dünya'da bir ilk olma özelliği de taşıyacak. Türkiye'de ya da Dünya'da benzer bir dergi formatı var mı bilmiyoruz.



Eskiden Melüşa üzüm bağları ile meşhur bir köydü. Bağlardan toplanan üzümler Limasol'a içki fabrikalarına gönderilirdi. Sirkenin yanı sıra köylü kadınlar, kuru üzüm, üzüm sucuğu, köfter gibi kışlık çerezler hazırlarlardı. Şimdilerde tarım ve hayvancılık köyün tek geçim kaynağıdır.



1974 yılında ada ikiye bölünmeden önce Larnaka kentine bağlı bir köydü Melüşa. Kırk dört yıldır sınır bölgesinde ıssız ve adeta saklı kaldı. Rum köyü Kiracıköy ile komşu. İki köy arasında sınır kapısı yok. Çocukluğumda Kiracıköy'ün içinden geçer, Piroyi'den sonra Lamaka'ya doğru yol alırdık. Kırk dört yıldır bu iki köy yan yana yaşamaya devam ediyorlar ama aralarındaki sınır hattı onları birbirlerine hayli uzaklaştırdı. Kırk dört yıldır birbirlerine, hem tanıdık hem yabancı.



Melüşa, Kıbrıs'ta çoktan kasabaya dönüşen köylere benzemiyor. Doğası ve sokakları modern hayatın kirlenmiş havasını henüz taşımıyor. Yöre insanlarından başkasının yolunun düşmediği bir sınır köyünde yaşamak, sanki unutulmak gibidir. Doğal yapısı henüz bozulmamış ve köy olma özelliğini kaybetmemiş Melüşa'yı yazarlar ve okurlarla tanıştırıyoruz.



KURŞUN KALEM EDEBİYAT DERGİSİ grup sayfasında köyden paylaştığımız kapı fotoğrafı Melüşalı Ergin Ahmet'in, domates fotoğrafı yine Melüşalı Dr. İlkan Ertuğ'un objektifındendi. Bu iki fotoğrafa yazılan ve e-postamıza gönderilen öyküler arasından seçtiklerimize bu sayımızda yer veriyoruz.



Yaratıcılık, hayal etmekle başlar. Özgün, kurgusal yapı ve biçimle her şeyin öyküsü kaleme alınırken, ortaya yepyeni bir şey çıkar. Hayatı hep birlikte yeniden yeniden yazmaya ve okumaya var mısınız?



Melüşa'dan sevgiyle



Mine Ömer







Genel Yayın Yönetmeni: Mine Ömer



Yazı İşleri Müdürü: Mehmet Ömer












Kapat