Felsefe Kitaplarına İlgi Duyanlara Okumak için Öneriler
Çerezlik romanlardan, klasiklerden ve diğer türde okuma yapmaktan sıkılan bir okursanız belki de felsefik kitaplar okuma zamanı gelmiştir. Farklı bakış açılarının uçlarında gezinen yazarları, fikirleri öğrenmek için türler arası okuma yapmak, bilimsel, felsefik kitaplar deneyimlemek ufuk açıcı olabilir.
Felsefi düşünceler ve filozoflarlarla tanışacağınız, Antik Yunan'dan İslam coğrafyasının en ünlü düşünürlerine, politika ve felsefenin birleştiği kitaplara, filozofların yaşamlarına ve eserlerine göz atmak için bu kitapları okuyabilirsiniz:
Sofie'nin Dünyası
Yazar: Jostein Gaarder
Gaarder ( 1952) özellikle gençliğe yönelik kitaplarıyla tanınan Norveçli bir felsefe öğretmeni.
Bütün bir felsefe tarihinden sorulmuş soruları ve cevapları, sürükleyici bir roman kurgusu içinde anlatan Jostein Gaarder, Umberto Eco'nun "Gülün Adı"nda Ortaçağ teolojisini romanlaştırma gücünü bu kitabında felsefede gösteriyor.
İnsanın Anlam Arayışı
Yazar: Viktor Emil Frankl
20. yüzyılın önde gelen psikiyatrlarından Viktor Frankl, otuzun üzerinde yabancı dile çevrilen ve bütün dünyada 12 milyondan fazla satan İnsanın Anlam Arayışı‘nda, kurucusu olduğu logoterapinin ilkelerini, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampındaki deneyimleri eşliğinde anlatmaktadır.
Okurlar, Frankl'ın tasvir ettiği toplama kampının, dünyayı daha büyük bir hapishane olarak kavramamızı sağlayacak parlak bir metafora dönüştüğünü fark edecektir. Gasset, Heidegger ve Sartre'dan aşina olduğumuz düşünceler ışığında, varoluşun çetin koşullarında “anlam”ı keşfetmemize yardım edecek süreci anlatan Frankl, “İnsanı insan yapan nedir?” sorusuna da yanıt vermeye çalışıyor.
Böyle Buyurdu Zerdüşt
Yazar: Friedrich Wilhelm Nietzsche
Friedrich Nietzsche'nin 1883-1885 yılları arasında kaleme aldığı Böyle Buyurdu Zerdüşt, filozofun en bilinen eseridir. Nietzsche'nin, yazılmış en derin eser olarak tanımlamaktan hoşlandığı bu kitap, şiirsel üslubuyla dikkat çeker ve edebiyat ile felsefenin sınırları arasında gezinir.
Deliliğe Övgü
Yazar: Desiderius Erasmus
Erasmus'un adeta ismiyle yarışan baş eseri.
Deliliğe Övgü, yedisinden yetmişine kadar herkesin deli olduğu düşüncesine dayanır. Erasmus'a göre delilik, en büyük meselelerden en önemsiz konulara kadar, her zaman insanların ve toplumun hâkimidir. Delilikten bahsetmeyi kendine adeta maske edinen Erasmus, aslında eserinde Kilise'ye karşı eleştirilerini ironik bir şekilde dillendirmiştir.
Varlık ve Hiçlik
Yazar: Jean Paul Sartre
Varlık ve Hiçlik, hiç şüphesiz Jean-Paul Sartre'ın "başyapıtı"dır. Sadece Fransız felsefesi açısından değil genel olarak felsefe tarihi açısından da son büyük ontoloji denemesini temsil eder. Çünkü, insan, ilk defa bu yapıtta, özgür olmaya "mahkum" edilmiştir...
İrade Terbiyesi
Yazar: Jules Payot
Profesör Jules Payot, dünyada pek çok dile çevrilmiş bu klasik eserinde, tembellik ve isteksizlikten kurtularak içgüdülerin ehlileştirilmesinin ve iradenin eğitilmesinin önemini anlatıyor.
Göğü Delen Adam
Yazar: Erich Scheurmann
Yüzyılımızın başlarında yayımlanan Göğü Delen Adam bugün artık bir yeşil klasiği olarak okunurken, başlığının kaynaklandığı şiirsel metafor, bir de düz anlam içermeye başlıyor; çünkü Papalagi sonunda göğü gerçekten delmeyi başardı, “ozon deliğinin” içinden ne tür bir yelkenlinin çıkageleceğiniyse zaman gösterecek.
Seneca: De Providentia - Tanrısal Öngörü
Yazar: Lucius Annaeus Seneca
Romalı düşünür Seneca'nın De Providentia'sı (Tanrısal Öngörü) talih, kader ve tanrısal öngörü gibi Stoa felsefesine ilişkin belli başlı kavramların irdelendiği en önemli metinlerden biridir. Hitabet sanatının incelikleriyle örülü üslubuyla klasik bir edebiyat metni olmasının yanı sıra içeriğinin Stoacı ahlak ilkeleriyle döşeli oluşu, tanrı ve insan ilişkilerinin ayrıntılı olarak sorgulanması, iyi ve kötü değerlerinin açık ve seçik ifadelerle aydınlatılması, yaşam ve ölüm kavramlarına yaklaşımı açısından değerlendirildiğinde, Roma'dan günümüze kalan örnek bir ahlak felsefesi metni özelliği kazanır.
Felsefenin Kısa Tarihi
Yazar: Nigel Warburton
Warburton çoğumuzun gözünü korkutan ve anlaşılmaz bulduğu felsefeyi herkesin anlayabileceği ve günlük hayatında kullanabileceği bir konu haline getiriyor.
Tartışma Sanatının İncelikleri
Yazar: Arthur Schopenhauer
Niye bütün tartışmalarımız sarpa sarıyor? Neden hakikati aramak dururken öne sürdüğümüz şeylerin lehine önyargıların bizi tutsak etmesine izin veriyoruz?
Schopenhauer Kitaplığı'nın bu onuncu kitabında bütün ömrünce çok çektiği ve çektiklerini yeri olsun olmasın, bulduğu her fırsatta dile getirmekten çekinmeden bir bir açığa çıkarıyor.
İdeal Devlet
Yazar: Farabi
Farabi'nin İdeal Devlet'i bilinen 103 eserinden sonuncusudur ve felsefesini tüm açılardan yansıtır.
Eserde İlk Var Olan'ın nitelikleri, diğer varlıkların nasıl meydana geldiği, varlıkların dereceleri, bunun organlardaki karşılığı, bir beden gibi işleyen şehri/toplumu yönetecek kişinin nitelikleri, şehir/toplum türleri, her birinin güçlü ve zayıf yanları ele alınır.
Bir Bakışta Felsefe
Yazar: Gareth Southwell
Bir Bakışta Felsefe, tüm önemli felsefi bilgi ve düşünceyi bir ciltte bir araya getiriyor. Her sayfa, bilmeniz gereken en önemli gerçekleri bir bakışta konuya hâkim olabilemeniz için küçük parçalar halinde sunuyor.
Sokrates'in Savunması
Yazar:Platon (Eflatun)
Antik Yunan filozofu Sokrates'in yargılanmasına ilişkin en kesin tarihsel döküm Platon'un eseridir.
Sivil İtaatsizlik
Yazar:Henry David Thoreau
Sivil İtaatsizlik'teki düşünceleriyle Mahatma Gandi ve Martin Luther King gibi büyük siyasi figürlerin fikirlerini etkilemiştir.
Filozoflar - Yaşamları ve Eserleri
Yazar:Kolektif
Bu kitap Konfüçyüs ve Platon'dan Karl Marx ve Noam Chomsky'ye kadar büyük filozofların yaşamlarına dair büyüleyici hikâyeleri, aşkları ve öncü fikirleri keşfetmemiz için bizi davet ediyor.
Düşüncenin Sınırları
Yazar:J. Krishnamurti, David Bohm
Düşüncenin Sınırları, spiritüel önder J. Krishnamurti ve ünlü fizikçi David Bohm arasında geçen etkileyici bir dizi diyalogdan oluşuyor.
Seneca’nın Doğa Felsefesi
Yazar:C. Cengiz Çevik
Seneca Doğa Araştırmaları (Naturales Quaestiones) adlı eserinde de, doğa olaylarını mutlu, huzurlu ve erdemli yaşamı hedefleyen ahlak duyuşuyla irdeler.
Varlık ve Zaman
Yazar:Martin Heidegger
Çağdaş felsefenin en önemli yapıtlarından biri olan bu kitapla Heidegger, yalnızca felsefede değil sanat, politika, dil, psikoloji, mimarlık ve teknoloji gibi alanlarda da derin bir etki yarattı.
Yürümenin Felsefesi
Yazar:Frederic Gros
Yürümek iki mesafe arasında gidip gelmek değil yaratıcı bir eylemdir. Hem kendi yalnızlığımıza çekildiğimiz hem de toplum olarak bizi dönüştürecek bir ayağa kalkıştır.
Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun?
Yazar:Farabi
“Düşünmek ruhunkendi kendiyle konuşmasıdır...”
Türk bir ailenin çocuğu olarak bin yüz elli yıl önce dünyaya gelen ve hayatı boyunca müzik, felsefe, botanik, matematik ve mantık alanında sayısız eserler kaleme alan Farabi, ilim ve düşün dünyasında “öğretmen” kabul edilen Aristoteles'ten sonra “ikinci öğretmen” kabul edilmiştir.
Farabi'ye göre insan ilmi aramakla mükelleftir. İlmi bulmak, onu öğrenmek ve onu anlatmak zorundadır.
Ahlakın Soykütüğü Üstüne
Yazar:Friedrich Wilhelm Nietzsche
Nietzsche’nin, eski arkadaşı Paul Rée’nin ahlakın kökeniyle ilgili kitabına (The Origin of the Moral Sensations) yanıt olarak kaleme aldığı üç denemeden oluşan bu kitap, yazarın en uzun soluklu ve iç tutarlılığa sahip çalışmalarından biridir.
Mutlu Olma Sanatı
Yazar:Arthur Schopenhauer
Mutlu Olma Sanatı, iyimser dünya görüşüne karşı çıkan ve yaşadığımız dünyayı olası dünyaların en kötüsü sayan Schopenhauer'den umulmadık bir kılavuz. Adını felsefe tarihine kötümser olarak yazdıran filozofun bu küçük kitabı, mutluluğa ulaşma çabası olarak hayata dair pratik bir felsefeyi de olanaklı kılıyor.
Eğitim Üzerine
Yazar:Zygmunt Bauman
Zygmunt Bauman söyleşilerinden oluşan bu derlemede, çağdaş eğitimin krizine odaklanılıyor. Bu eser, tek renkli olmayan ve bu farklılıklarla ortak yaşam örmesi zorunlu olan toplumumuzu anlamak için eşsiz bir fırsat sunmakta...
Dakikalar İçinde Felsefe
Yazar:Marcus Weeks
Görseller eşliğinde en çok bilinen 200 felsefi fikir üzerinden kapsayıcı bir okuma...
İster varoluşçuluk sizi şaşırtıyor ister özgür irade kavramı üzerinde kafa yoruyor olun; bu kitap felsefe meraklısı her okurun bu alanın temellerini çabucak kavramasına yardımcı olacak.
Poetika
Yazar:Aristoteles
Aristoteles (MÖ 384-322): Antik Yunan felsefesinin önemli isimlerinden Aristoteles Platon'un öğrencisi, Tiran Hermias ile Büyük İskender'in hocası, Lykeion okulunun kurucusudur.
Felsefeye Giriş
Yazar:Nigel Warburton
“Felsefe nedir?” sorusunun cevabını ve dünyanın hayal ettiğiniz gibi olup olmadığını merak ettiyseniz, bu kitap tam size göre.Felsefe hiç bu kadar anlaşılır olmamıştı.
Çürümenin Kitabı
Yazar:Emil Michel Cioran
Her insanın zaman içinde ilerleyip bunaltılı bir geviş getirmeyle kendini tecrit ettiğini, yenilenme niyetine de ümitlerinin beklenmedik yüz buruşturmasıyla karşılaşıp kendi içine düştüğünü gördüm...
-E.M. Cioran
Leviathan
Yazar:Thomas Hobbes
Hobbes, 1651'de yayımladığı bu kitabında, "Tanrı'nın buyrukları" olan doğa yasalarından yola çıkarak, ideal devletin oluşturulması yollarını gösterir; ayrıca hem dinsel, hem de toplumsal-eğitimsel gerekçelerle çağının üniversite sistemine eleştiriler yöneltir.