Dünya Masallarına Gizemli Yolculuk
Dünyadaki kültürlerin anlatıldığı gelenek ve göreneklerin kendine özgü olduğu kulaktan
Kısa bir süreliğine geçerli net %50 indirim fırsatından yararlanabilirsiniz!
1. İran Masalları | ''On derviş bir kilimde uyurken iki padişah bir dünyaya sığmaz.''
İran Masalları, çeşitliliğiyle zengin, karmaşık ve büyülü bir kültürel yapıyı binlerce yıl boyunca korumayı başarmış topraklardan doğdu. Kaynağını Budizm, Hinduizm, İslam ve Zerdüştlük'ten alan bu masallar, İran'daki değişik inanç ve kültürlerin bin yıllar içinde nasıl iç içe geçtiğini ve ortaya biricik, özgün bir yaşayış çıkardığını gösteriyor.
2. İbrani Masalları | ''Bilgelik, yaşam ağacıdır sarılana; ne mutlu ona sımsıkı tutunana.''
İbrani Masalları, geleneklerin ve inanışların birbirlerine eklemlenerek ortaya çok katmanlı bir toplumsal yapı ve kolektif bellek çıkardığını gösteriyor. Doğduğu topraklarda süregelen toplumsal ayrışmaların kökenine dair de şaşırtıcı ipuçları veriyor.
3. Hint Masalları | ''Mutluluğa giden yol yok, gittiğin yol mutluluk.''
Hikaye anlatıcılığı, dünyanın hemen her yerinde insanın toprakla ilişkisinden doğdu. Hint Masalları, bizi alışık olduğumuz bu insan-toprak ilişkisinin biraz dışına çıkarıyor. Bu masallarda krallar, racalar, fakirler ve hırsızlar, önümüze kast sisteminin dayandırıldığı inanışları getiriyor.
4. Japon Masalları | ''Otururken otur, yürürken yürü, çalışırken çalış.''
Şans, hile, cüce cinler ve tılsımlı mücevherler, canavarlar ve kahramanlar, denizin dibindeki krallıklar, Güneş'e ve Ay'a uzanan sütunlar… Japon Masalları, geçmiş ortak yaşayıştan bugüne kalan efsaneler değil de, hâlâ masalsı ve kısmen de ayrıksı bir hayatı yaşamaya eğilimli Japonların geçmişine birer referans metin niteliğinde.
5. Viking Masalları | ''Baltalar çıkana kadar savaşçılar kalplerini göstermez.''
Buz ülke, yeşil ülke, üzüm ülkesi… İzlanda'da, Norveç'te, o toprakları yuva haline getiren kahraman Vikingler, hâlâ minnetle ve hayranlıkla anılıyor. Bir zamanlar ozanların arp çalarak anlattığı, okuryazarlığın artmasıyla parşömen yüzü görmüş masallar, Valhalla'ya kavuşmak için görkemli yaralar almaya çalışan o kahramanlardan bahsediyor.
6. İran Masalları-2 | ''Her tarafa bakan, hiçbir şey göremez.''
İran Masalları 2, oldukça ilgi gören ilk kitaptan farklı olarak özel bir kültürün; Zağros Dağları'nda göçebe bir hayat süren Bahtiyari aşiretinin masallarını anlatıyor. Bahtiyariler toprağı işleyerek geçinen, sıcak ve soğuk mevsimlerde yer değiştiren; içe dönük, dış dünyadan kopuk ve gelenekçi bir topluluktu. Uzun yıllar gizli kalan masalları da sert koşulların ve ortak geleneksel yaşayışın etkisiyle cesareti, yiğitliği,azmi, dindarlığı ve kanaatkârlığı vurguluyordu.
7. Kızılderili Masalları | ''Yağmur iyilerin üzerine de yağar, kötülerin üzerine de.''
Toprağın, gökyüzünün, suyun ve fırtınanın ruhuyla konuşan Kızılderili, doğaya karşı yaşam mücadelesi vermiyor, doğanın bir parçası olarak, halkadaki yerini minnetle,hürmetle, neşeyle alıyordu.
8. İrlanda Masalları | ''Kuğu, göle yük olmaz.''
Periler olmasa İrlanda köylüleri şiire ve öykülere bu kadar düşkün olur muydu? Denizi ve karayı sevmeyi efsanelerinden öğrenmemiş olsalar, Donagal'ın köylü kızları ülkenin başka yerlerinde çalışırken eğilip de denizi öperler miydi? İrlanda masallarının temelinde, topluluklar halinde ya da yalnız yaşayan kara ve su perileri var. Eski zamanlarda olduğu kadar olmasa da, bu perilerin varlığına olan inanç hâlâ yok olmuş değil.
9. Çin Masalları | ''En ileri giden ok, en geri çekilen yaydan çıkar.''
Birbirleriyle denk ve uyumlu bir ilişki içindeki her varlığın, insanlığa açgözlü olmamayı, saygıyı, geleneklere bağlı ve sözüne sadık olmayı öğütleyen hikâyeleri, Çin'de hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından sevilerek anlatılıp dinleniyor.
10. Fransız Masalları | ''Güzellik, bakan kimsenin gözündendir.''
“Blondine, Bonne-biche ve Beau-Minon'un Öyküsü”, “İyi Kalpli Minik Henry” ve “Prenses Rosette'nin Öyküsü” çok eski zamanlardan çok önemli erdemleri bize hatırlatıyor, dürüstlüğünve gerçek dostluğun her şeyin üstesinden gelebileceğini söylüyor.
11. İtalyan Masalları | ''Tanrı kapıyı kapatırsa, pencereyi açar.''
İtalyan Masalları, Avrupa'nın en köklü kültürlerinden birinin en eski masallarının nitelikli bir derlemesi. Günümüzde masallar şekil değiştirip daha “yumuşak” formlarla anlatılsa da en eski masalların “kötülüğü” de içinde barındırdığını biliriz.
12. Rus Masalları | ''Kurttan korkuyorsan ormana girme.''
Dürüst insanların başına hep iyi şeyler mi gelir? Kötüler her zaman cezasını bulur mu? Peki, bir turna kuşunun hayatını bağışlamak size neler kazandırır? Ya da hayatınızın aşkı hangi uzak diyardadır ve onun için hangi dağları, denizleri, karlı vadileri aşmanız gerekir? Masallar bir halkın kültürünü öğrenmek, nelerin takdir edildiğini nelerin ayıplandığını, kimin güçlü kimin güçsüz olduğunu görmenin belki de en iyi yolu.
13. Kore Masalları | ''Sadece ağaca bakan ormanı göremez.''
Her zaman mutlu sonla bitmeyen hatta mutlak sonlara pek yer vermeyen Kore masallarıyla kendinizi sonsuz bir döngünün içinde bulacak, yapılan her hareketin, söylenen her sözün evrenle olan büyülü temasının bilgece işlenişine şahit olacaksınız. Konfüçyüslük, Taoizm ve Budizm'in öğretileriyle şekillenmiş ortak bir bilincin ürünü olan bu halk masalları anlatının öğreticiliğinin göstergesi olmaya devam ediyor.
14. İspanyol Masalları | ''Hakikat, özgürleştirir.''
Gözü pek maceracılar, cüceler, şarlatanlar, akıllanması gereken haylaz çocuklar, aşılması gereken dağlar, elde edilmesi gereken hazineler… Gerçek ve gerçeküstü karakterleriyle dinleyenleri ilginç bir dünyanın kapısından içeri alan, metaforlarla bezeli bu masallar; doğayla güçlü bağları olan, Afrika'dan Avrupa'ya uzanan zengin İspanyol kültürünün harikulade ürünleri.
15. Alman Masalları | ''Parıldayan her şey altın değildir.''
Hayat ve ölüm, cennete ve cehenneme götüren seçimler, huzursuz ruhlar; kanaat, kabul ve umutla huzura eren yaşamlar, büyülü ritüeller... Alman masalları denince akla ilk gelen Grimm Masalları'nın dışında, az bilinen, Pagan ve Hristiyanlık ögeleriyle harmanlanmış bu masallarla eski Avrupa'nın ortasına yeni bir yolculuk başlıyor.
16. Doğu Masalları
Hemen satın almak için TIKLA!